En sak jag stör mig på...


Där jag bor nu har vi ett jättebra soprum. Man kan sortera tidningar, pappersförpackningar, glas, metall,  plastförpackningar, matavfall, grovsopor, elektronikavfall, glödlapor, lågenergilampor, m.m. Det är verkligen skönt så slipper man köra långt bort till en återvinningsstation :) Sånna soprum borde finnas vid varje hyreshusområde tycker jag. Då skulle nog fler sortera sina sopor.

Men nu till det jag stör mig på. De som sorterar sina sopor inne i lägenheten men sen slänger dem helt fel i soprummet!!! Varför ens sortera i sånna fall? Varje gång man går ut med soporna så ser man det. En gran i pappersförpackningar, ett elektronisk gosedjur i glasåtervinningen, plast i metall, en bunt prydligt ihopknytna tidningar i de vanliga soporna....alltså what?!! Listan kan göras hur lång som helst på saker jag sett som sorterats helt fel!

Jag kan förstå att det kan bli fel mellan tidningar och pappersförpackningar... eller att det är många som slänger kuvert och post-it lappar i tidningsinsamlingen (de ska slängas i soporna). Men plastförpackningar i metallåtervinningen??!!! Visst ser man väl skillnad på metall och plast!

Jag tycker det är jätteviktigt att alla som har möjlighet ska sopsortera. Jag mår typ dåligt om jag måste slänga ett bananskal i de vanliga soporna, haha ;P  Men allvarligt, tänk så mycket vi skulle spara på jordens resurser om alla sorterade sina sopor!!! Som våra sopbilar här i Skellefteå... de kör på biogas som görs av allt matavfall som de själva kör och hämtar :D

Läs mer om återvinning av sopor HÄRKommentarer
Postat av: Mum

Det är väl så att många inte ser det som viktigt att sortera rätt.. kan ju vara så att ena personen i familjen är sorteringsfreak (som du & jag)och att den som åker med soporna inte brytt sig om att filosofera djupare kring detta med sopor. På mitt jobb t.ex. sorterar vi papper resp. brännbart redan vid skrivbordet. Jag tror inte jag hittills hittat pappersinsamlingshögen utan kuvert... och när jag informerar mina jobbarkompisar så ser dom alltid lika förvånade ut när jag säger att kuvert och annat med tape eller klister ska sorteras som brännbart.Eller det här med förpackningsinsamling - det är inte många som fattat att det är FÖRPACKNINGAR som ska samlas in, att det är tillverkaren som betalar hanteringen osv. Finns alltid leksaker, plastkorgar m.m. i insamlingen som inte ska vara där. Och kommunen skickar information om sophantering med räkningarna man får som villaägare... jag tror att folk inte tycker det är viktigt att veta helt enkelt. Dom har inte förstått att sopsortering är en konst;)

2010-06-30 @ 09:56:46
Postat av: Frode

Håller helt med dig söt!

2010-07-18 @ 12:33:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0